Kom naar Colombia en bezoek Medellin!

 

Na drie maanden Zuid-Amerika was het aantal Nederlanders dat ik tegen ben gekomen op 1 hand te tellen. Na 1 dag Medellin kom ik handen en voeten te kort. Daarom ook dat ik dit stukje in het Nederlands kan typen, omdat de doelgroep van het hostel zo veel Nederlanders bevat. En dat er zo veel Nederlanders naar Medellin komen is niet voor niks! Graag geef ik jullie een kort inkijkje in drie hoogtepunten van mijn bezoek aan Medellin, namelijk een voetbalwedstrijd van Nacional, de Pablo Escobar tour en de metro van Medellin.

 

Net aangekomen in het hostel, na een busreis van 30 uur vanuit Ecuador, blijkt het hele hostel naar een voetbalwedstrijd van Nacional te gaan. Dat klinkt mij als muziek in de oren en ik besluit mee te gaan. Het is de halve finale van de beker in Colombia en Bogota is de tegenstander. Ondanks dat de regen met bakken uit de hemel komt werd het een fantastische avond. De sfeer op de tribune is geweldig. De harde kern gaat 90 minuten lang helemaal los en ook het voetbal zelf is de moeite waard. Een stuk mannelijker dan in Nederland. Er spelen in beide teams een paar slopers die je in een donker steegje liever niet tegen komt. De technische kleine aanvallende middenvelder van Bogota wordt een aantal keer genadeloos naar de grond gewerkt. De avond eindigt in een 3-0 overwinning voor Nacional en iedereen is blij. Opvallend is dat het na de wedstrijd rond het stadion erg rustig is en in de metro gedraagd iedereen zich zoals overdag. Dat is in Nederland wel anders! Voor ongeveer 10 euro heb je een kaartje voor de wedstrijd. Een must-do als je in Medellin bent en van voetbal houdt.

 

Mijn tweede hoogtepunt was de Pablo Escobar tour. De tour zelf was niet van hoge kwaliteit. De gidsen krijgen een fixed-fee (in tegenstelling tot de free walking tour), wat er in dit geval voor zorgde dat de gidsen niet overdreven hun best deden om ons te vermaken. We reden met name rond in een busje naar sommige belangrijke plekken en kregen in het busje tekst en uitleg. De vorm van de tour was dus niet al te denderend, de inhoud des te beter! Zeker omdat ik de avond ervoor alle Narcos afleveringen er door heen had gejaagd zat de geschiedenis rondom Pablo Escobar bij mij fris in het geheugen. De blik op het verhaal van een local maakte het extra indrukwekkend. Het Hollywood sausje dat over Narcos is heengegoten maakte plaats voor de harde realiteit van de donkere jaren die de mensen in Medellin en delen van Colombia hebben meegemaakt. De gids slaagde erin een extreem complex probleem duidelijk uit te leggen en doordat ze zelf opgegroeid was tijdens de donkere jaren kwam het verhaal echt binnen. Het werd mij duidelijk dat het probleem in stand gehouden kan worden door alle mensen die coke gebruiken en dat je hier dus zelf een rol in kan spelen. Wederom een must-do deze tour!

 

En ten slotte wil ik nog even kort stil staan bij de metro van Medellin. Opzich is deze metro niet bijzonder en vergelijkbaar met andere metros in andere steden. Echter, de metro is over het algemeen een stuk schoner en mensen eten of drinken niet in de metro. Tijdens de free walking tour werd mij uitgelegd dat mensen in Medellin erg trots zijn op hun metro. Dit komt doordat deze metro in een bijzonder donkere periode gebouwd is en voor veel mensen symbool staat voor de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de mensen uit Medellin. Ondanks dat er zo veel ellende in de stad was is het gelukt om deze metro te bouwen om de stad verder te ontwikkelen. Het laat de kracht van de mensen in Medellin zien en heeft veel mensen hoop op betere tijden geboden. Ik ben blij dat ik dit verhaal heb gehoord en realiseer mij dit als ik de metro weer pak. De metro is erg goedkoop en brengt je overal in de stad. Aan te raden is om de kabelbaan naar Santo Domingo te nemen, met prachtig uitzicht over de stad.

 

Naast deze 3 hoogtepunten heeft Medellin nog veel meer te bieden. De mensen zijn vriendelijk, de stad voelt niet aan als een grote stad, het is goedkoop en het nachtleven is extreem goed!

 

Kortom, kom naar Colombia en bezoek Medellin!